SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w jaja

  • [...] które smakiem łudząco przypominają kurczaka, tak temat słodkości jest nieco inny. Niestety są spore ograniczenia, bo do wielu wyrobów wykorzystuje się mleko, czasami jaja, co niestety skreśla je z listy rzeczy dozwolonych dla wegan. Krem Nutlove Vegan Coconut with Almond Nut ma niesamowity smak i jestem pewna, że posmakuje zarówno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1706 Data: 2022-02-24 14:26:19
  • [...] zaspokoić mogą nawet 200% zapotrzebowania organizmu. Do innych cennych źródeł zalicza się ryby (szczególnie tuńczyka), owoce morza (m.in. krewetki), mięsa i podroby, oraz jaja, natomiast nieco mniejsze ilości zawierają niektóre przetwory mleczne oraz zbożowe. Zawartość tego pierwiastka w pożywieniu jest zależna od jego zawartości w glebie w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2169 Data: 2021-10-12 20:50:01
  • Kotlety szarpane z kurczaka

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] Mnie osobiście bardziej smakują właśnie szarpane. Warzywa drobno kroimy i smażymy krótko na 5 gramach oleju kokosowego. Warzywa lekko studzimy i dodajemy do mięsa. Całe dwa jaja wbijamy do miski z mięsem i warzywami i dodajemy sporo posiekanej natki pietruszki oraz przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy a następnie dodajemy 30 g zmielonych płatków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13034 Data: 2018-04-11 07:55:07
  • [...] spożywczych występuje w dwóch postaciach, wolnej lub związanej z białkiem. Wolną biotynę dostarczają przede wszystkim produkty mleczne i roślinne, natomiast związaną mięsa, jaja czy drożdże, a także zboża. Dzienne zapotrzebowanie zaspokoić może większa porcja wątróbki, czy kilka jaj kurzych. W organizmie częściowo przechowywana jest w wątrobie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1360 Data: 2022-07-12 08:12:13
  • [...] sosów dodawanych do potraw przygotowywana jest na bazie majonezu lub jogurtu, przez co definitywnie nie mogą one zaliczać się do produktów wegańskich. Zawierają bowiem jaja i / lub mleko. Drugą dużą grupą sosów są sosy na bazie warzyw, głównie pomidorów, które mają relatywnie prosty skład, gdyż zawierają głównie pomidory i przyprawy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1623 Data: 2022-08-29 16:48:13
  • [...] wyjątkowo zasobnym w ten związek jest tzw. natto, czyli sfermentowane ziarna soi. Do najważniejszych zwierzęcych produktów spożywczych zalicza się z kolei: podroby, jaja, czy niektóre przetwory mleczne. Filo- i menachinony charakteryzują się długim okresem półtrwania w organizmie po spożyciu, tzn. czasem, po którym oznacza się moment [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2420 Data: 2021-12-07 09:30:22
  • [...] grupy. W produktach spożywczych cholinę spotkać można przede wszystkim w odzwierzęcych produktach zawierających tłuszcze. Jakie są źródła choliny? Najlepszymi źródłami są jaja i podroby, a także ryby oraz mięsa, chociaż pewne jej ilości można jeszcze spotkać w olejach roślinnych, głównie z soi, a dokładniej z lecytyny sojowej. W produktach [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1579 Data: 2022-10-07 06:35:58
  • [...] Najlepszymi spożywczymi źródłami l-tyrozyny są produkty bogatobiałkowe. Szczególnie zasobne w ten aminokwas są: soja i strączki, drób, wieprzowina i wołowina, ryby, jaja oraz nabiał. Należy jednak uważać tutaj na produkty fermentowane i długo dojrzewające, takie jak sery twarde, czy przetwory mięsne. W procesach tych tyrozyna jest bowiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1344 Data: 2022-08-03 12:15:22
  • Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2633 Data: 2020-06-27 17:09:06
  • [...] ludzie czerpią witaminę D z syntezy przezskórnej, a także z produktów spożywczych takich jak tłuste ryby i niektóre organizmy morskie, a także niektóre grzyby, czy żółtko jaja kurzego. Ponadto rozwój technologii żywności pozwala na pozyskiwanie pewnych ilości witaminy D z produktów wzbogacanych, a także nieco większych ilości z suplementów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1800 Data: 2021-07-16 18:00:16
  • [...] korzyści zdrowotnych czy sportowych niezależnie od płci. Jeżeli codzienna dieta nie dostarcza około 1,6 – 2,2 g białka na każdy kilogram masy ciała ze źródeł takich jak jaja, nabiał, mięsa, podroby czy ryby i owoce morza oraz nasiona roślin strączkowych, odżywki białkowe mogą odegrać kluczową rolę. Stosować je można zarówno jako koktajl [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1722 Data: 2021-10-23 12:03:33
  • [...] g produktu), łososia (540 IU), śledzia (480 IU), sardynki (200 IU), czy makrelę (152 IU). Ponadto źródłem o dużym znaczeniu ze względu na wysoką częstotliwość spożycia są jaja kurze (87 IU) oraz w nieco mniejszym stopniu niektóre przetwory mleczne (8 – 28 IU). Coraz częściej wzbogaca się tą witaminą zarówno produkty z mleka, jak i przetwory [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3399 Data: 2021-11-25 21:40:06
  • Według Światowej Organizacji Zdrowia niedobór cynku dotyka około jednej trzeciej światowej populacji i jest odpowiedzialny za około 16 procent infekcji dolnych dróg oddechowych, 18 procent malarii i 10 procent chorób, przy których występuje biegunka. Podsumowanie Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym dla naszego zdrowia. Zarówno jego niedobory, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1505 Data: 2020-10-13 13:14:18
  • Witamina A odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Wspiera pracę układu odpornościowego, zdrowie oczu, skóry, układu rozrodczego itp. Ważne jest, by zadbać o dietę, żeby nie doprowadzić do niedoborów. Podsumowanie Jak widzisz, niedobory witaminy A mają dość poważne konsekwencje, jednak jej nadmiar też nie jest zdrowy. Istotne jest, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3011 Data: 2021-05-24 07:07:28
  • [...] D (25(OH)D) w organizmie nie spadał poniżej wartości 30 – 50 ng/ml krwi, co niezwykle łatwo jest zapewnić, spożywając w diecie m.in. tłuste ryby, nabiał, niektóre grzyby, jaja czy produkty wzbogacane, takie jak margaryny o dobrej jakości (bez tłuszczy „trans”) i płatki śniadaniowe (bez dodatku cukru), czy suplementy diety. Regulacja stanu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1350 Data: 2021-02-16 18:09:04
  • [...] od wegetarian, weganie nie spożywają żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście oprócz mięsa i ryb, w menu wegan nie znajdziemy także takich produktów jak jaja, owoce morza, mleko i produkty mleczne czy nawet miód. Jeśli czytasz ten artykuł, to prawdopodobnie chcesz stać się weganinem. Bez względu na to, jaki jest powód Twojej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 893 Data: 2022-03-06 08:43:49
  • [...] produkt. W końcu wszelkiego rodzaju substancje dodawane są po to, by nadać produktowi smak, konsystencję, wydłużyć trwałość itp. A co z dopiskiem "może zawierać mleko i jaja"? Taki zapis znajduje się na wielu produktach. Wynika to z tego, że w jednej fabryce mogą być wytwarzane zarówno produkty wegańskie, jak i niewegańskie. Jest to bardziej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1314 Data: 2022-07-20 11:46:36
  • Czy można jeść sos tatarski będąc na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2360 Data: 2019-06-24 13:08:11
  • Ile białka należy jeść dziennie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kontekście wyboru najlepszych dla człowieka źródeł białek dietetycy są zgodni. Za takowe uważa się białka pochodzące z odzwierzęcych produktów spożywczych. Prym wiodą tutaj jaja kurze oraz produkty mleczne. Wysoką zawartością białka oraz aminokwasów niezbędnych człowiekowi charakteryzują się również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1333 Data: 2022-07-26 13:50:51
  • [...] także brak wiedzy i / lub zdolności kulinarnych, czy rzadziej rodzaj wykonywanej pracy. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na każdą z witamin, należy bowiem regularnie sięgać po jaja, mięsa, podroby, ryby, przetwory mleczne, a także owoce, warzywa czy przetwory warzywne i zboża, nasiona oraz orzechy. Kolejną grupą osób, która może mieć problem z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2221 Data: 2022-08-24 08:30:15